Tiistai 27. tammikuuta 2015

KD-lehti » Juttuarkisto » Presidentti Barack Obama: Tarvitsemme arvoja ja uskoa

Presidentti Barack Obama: Tarvitsemme arvoja ja uskoa

16.02.2012

Jouko Jääskeläinen, Washington DC


Pastori Antero Laukkanen oli rukousaamiaisella yhdeksättä kertaa, kansanedustaja Jouko Jääskeläinen ensimmäistä kertaa. Taustalla kokoushotelli Washington Hilton. Tapahtumaan osallistuivat myös kansanedustaja Simo Rundgren (kesk) Lapista puolisonsa Marjan kanssa, rovasti ja ihmisoikeusvaikuttaja Johan Candelin Kokkolasta sekä europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok).


Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman puhe kongressin kansallisella rukousaamiaisella korosti arvojen merkitystä toiminnallemme.

– Toki elämme moniarvoisessa yhteiskunnassa, mutta maamme historian merkittävät luojat eivät menestyneet sittenkään hyvien analyysiensä avulla vaan he tarvitsivat työssään arvoja ja uskoa, presidentti Barack Obama totesi.

Obama muistutti, että meidän täytyy tehdä arvomme todellisiksi. Hän totesi, että niiltä, joille on paljon annettu, myös paljon vaaditaan. Hän muistutti Johanneksen kehotuksesta ryhtyä toimintaan, jos näkee veljensä olevan puutteessa. Tämä merkitsee hänen mukaansa myös rikkaiden valmiutta maksaa enemmän veroja.

– Oikeudenmukainen talouspolitiikka on sekä viisasta että kristillisen opetuksen mukaista, Obama sanoi.

Puhe rukousaamiaisella oli Obaman toimikauden kolmas ja samalla viimeinen ennen syksyn vaaleja. Hän kertoi henkilökohtaisesta rukouksesta ja saamistaan vaikutteista. Samalla nousi esille tapaaminen muutama vuosi sitten maailmanlaajuisesti tunnetun evankelistan Billy Grahamin kanssa. Tuo kohtaaminen jätti häneen syvän vaikutuksen. Graham rukoili presidentin puolesta, kuten monen presidentin puolesta tätä ennen, mutta myös Obama rukoili tuossa tilanteessa Grahamin puolesta.

Huippuosaamista

Vaikuttavan rukousaamiaisen värikkäimmän puheen piti kirjailija ja kommentaattori Eric Metaxas. Hänen monipolvisesta ja rohkean huumorin sävyttämästä puheenvuorostaan saattoi poimia monenlaista viisautta. Jeesus oli kuolleen uskonnollisuuden vihollinen.

Meidän tulee nähdä Jeesus myös niissä, jotka vastustavat tai jopa vihaavat meitä. Metaxas on julkaissut kirjan tunnetusta natsien II maailmansodan loppuvaiheessa surmaamasta saksalaisesta papista ja vaikuttajasta Dietrich Bonhoefferista. (http://www.ericmetaxas.com).

Todella vaikuttavien esitysten joukkoon kuului myös jo kokeneen esiintyjän ja talent-kilpailijan,11-vuotiaan  Jackie Evanchon uskomattoman lahjakas laulu, jota saimme kuulla parissakin tilaisuudessa.

Ongelmat muovaavat historiaa

Rukousaamiaisten historia ulottuu aina vuoteen 1935. Joukko liikemiehiä koki tarpeelliseksi kokoontua yhteen vaikean taloustilanteen vuoksi. Tapaamisista saatiin vihiä myös kongressin puolella ja vuodesta 1953 eli presidentti Eisenhowerin ajoista asti on vietetty nykymuotoista kongressin rukousaamiaista. Itse asiassa edustajainhuoneessa kokoonnutaan rukoilemaan joka keskiviikko ja senaatissa torstaisin. Tuolloin ylittyvät ja unohtuvat pääpuolueidenkin eli demokraattien ja republikaanien väliset rajat.

Evankelista Billy Graham   oli vuosikymmenien ajan keskeinen kokoava hahmo tapahtumissa. 1918 syntynyt Graham on ollut toistakymmentä vuotta sivussa vanhenemisen tuomien rajoitusten myötä. Kuitenkin hänen kirjeensä luettiin kokousväelle.

Rukousaamiainen ei ole teologinen seminaari eikä poliittisen päätöksenteon foorumi. Se on yksittäisten kristittyjen kokoontuminen jakamaan kokemuksia ja yhteisiä ongelmia.

Merkittävän syventävän lisän eri tilaisuuksin toivat maakohtaiset puheenvuorot, joita olisi kuunnellut enemmänkin. Muutama puheenvuoro kuultiin myös muilta kuin kristillisten ryhmien edustajilta.

Orjuuden miljoonat ja miljardit

Merkittävän ulottuvuuden toivat viiden alansa huippualustajan puheenvuorot nykyajan orjuudesta. Esille nousivat naiskauppa, elinten kauppa terveydenhoidon mustana pisteenä sekä työvoiman laiton värväys ja kuljetus.

On arvioitu, että ainakin 30 miljoonaa ihmistä kohtaa nykyisin orjuuden omassa elämässään. Orjuuttamiseen perustuvan toiminnan piirissä liikkuvat rahasummat ovat huikeita, arvioiden mukaan pelkästään ihmiskaupassa yli 30 miljardia dollaria.

Laaja ulottuvuus

Rukousaamiaisperinne on merkittävä osoitus toimintamme yhteisten arvojen tärkeydestä. Kutsulistalla on perinteisesti lähes kolmetuhatta henkeä, suurin osa uudelta mantereelta. Tapahtumilla on kontaktipintaa noin 130 maahan.

Ihmiset politiikan piiristä sekä eri yhteiskunnallisista ja muista tehtävistä kohtaavat toisiaan ja antavat kokoontumisellaan tärkeän todistuksen. Kristillisellä uskolla on ollut monien yhteiskuntien arvoihin ainutlaatuinen vaikutus. Voi kysyä, miten Yhdysvaltojen kaltainen maa lukemattomista taustoista tulleiden ihmisten sulatusuunina olisi voinut kasvaa ilman tätä vaikutusta. Köyhyyttä ja käytännön selviytymistä haittaavaa lukutaidon heikkoutta on yllättävän paljon, ja ilman seurakuntien sosiaalista työtä monet ihmiset eivät lainkaan selviäisi.

Uskonnon ja politiikan rooleja on paljon pohdittu. Yksinkertaistaen voi todeta, että Yhdysvalloissa on haluttu varjella uskontoa valtion ylivallalta. Vanhalla mantereella on tähän kohtaamiseen erilaisia ratkaisuja.

Tällainen tapahtuma tuskin saisi suurta vastakaikua ainakaan virallisessa Ranskassa, jossa perusajatuksena on ollut varjella valtiota uskonnolta. Rajanvedoilta ja ongelmilta ei silti ole sielläkään vältytty.

Obama joutui kompromissiin

Obamaa on USA:ssa viime kuukausina moitittu puuttumisesta uskonnolliseen vapauteen.

Katoliset sairaalat ja yliopistot eivät ole saaneet vapautusta niiden periaatteita loukkaavasta ehkäisyvälineiden jakamisesta osana terveydenhuoltoa ja omalla kustannuksellaan.

Uutisten mukaan presidentti Barack Obama ilmoitti viime perjantaina (10.2.) kompromissista, jossa uskonnollisten järjestöjen työntekijät saavat ilmaisen ehkäisyn suoraan vakuutusyhtiöiltä.

Lobbaaminen vaikuttaa siis myös USA:ssa ja varmaan varsinkin siellä.

Ketään ei pidä painostaa

Vakaumuksen kunnioittaminen on tärkeää eikä ketään pidä painostaa omantuntonsa vastaiseen toimintaan rahalla tai lainsäädännöllä.

Varmaan monet ovat tässä kohtaa rukoilleet. Tästä voisi vaikka oppia.

”Halusin antaa kaikkeni Jumalan käyttöön”

James Chin-Kyung Kimistä tuli ehdottoman rakkauden kannattaja.

Ei kommunismin eikä kapitalismin, vaan ”lovismin”, ehdottoman rakkauden kannattaja.

Näin voidaan perustellusti kuvata yliopistojen perustajaa James Chin-Kyung Kimiä. Kim käytti vaikuttavan puheenvuoronsa tiistaina Yhdysvaltain kongressin rukousaamiaisen ensimmäisessä yhteisessä kokoontumisessa.

Nyt 76-vuotias Kim tuli uskoon Korean sodan vaikeina vuosina.
– Jos selviytyisin, lupasin antaa kaikkeni Jumalan käyttöön, Kim kertoi.

Hän halusi osoittaa rakkautta niitä kiinalaisia ja pohjoiskorealaisia kohtaan, joita vastaan hän oli joutunut hyvin nuorena sotimaan.

Tätä itsensä alttiiksi antamista hän on joutunutkin kokemaan osoittaessaan ehtoja asettamatonta rakkautta näille ystävilleen.

Perusti yliopistot Kiinaan ja Pohjois-Koreaan

Kim on ollut perustamassa Yanbian tiede- ja teknologiayliopistoa Kiinassa. Tämän toiminta alkoi 1992.

Vielä puhuttelevampi on hanke, joka todella haastavien alkuvaiheiden jälkeen vajaan kymmenen vuoden valmistelun myötä käynnistyi vuosikymmenen vaihteessa.

Laatulehdet New York Times ja Wall Street kertoivat hankkeesta, jossa evankelisten kristittyjen rahoilla toteutettiin yliopisto Pjongjangissa, Pohjois-Korean pääkaupungissa.

Yliopisto syntyi rakkauden innoittamana tuomaan teknologian ja osaamisen myötä kehitystä ja apua tuon eristäytyneen kansan keskuuteen.

Reunamerkintöjä Yhdysvalloissa ja Suomessa

Presidentti Barack Obaman puhe oli nöyrä ja asiallinen sekä henkilökohtainenkin. Vaalivuonna ei tarvitse ihmetellä sitä, että puhetta myös kritisoitiin. Joku arvioi, että puhe ylitti perinteiset sopivaisuuden rajat, koska siinä tuotiin arvot ja usko tukemaan tiettyjä poliittisia linjauksia.

Obamalle näitä keskeisiä asioita ovat olleet verouudistus sekä terveydenhuollon uudet linjaukset. Näiden asioiden liittäminen arvokysymyksiin ei Obaman kannalta olekaan huono yhdistelmä. Maassa, jossa yksilöllisyys ja yrittäminen ovat olleet merkittäviä tekijöitä, on myös monia vaikeiden ongelmien kanssa kamppailevia kansalaisia.

USA:n poliittista asetelmaa leimaa ainakin toistaiseksi kilpailevien republikaanien hajanainen ehdokaskenttä. Se ei vielä ole yhdistänyt konservatiivisia äänestäjiä. Myös harhalausuntoihin on helppo puuttua. Tapahtuman aikoihin eräs republikaanien ehdokkaista lausui, ettei hän ole niinkään huolestunut köyhistä kuin keskiluokasta. Virallinen selitys korosti sitä, että köyhillä jo on tarvittava turvaverkko.

Valtion ja politiikan suhde on edelleen merkittävä kysymys. Obamaa on viime viikkoina moitittu puuttumisesta uskonnolliseen vapauteen. Taustalla on ongelmakohta terveydenhuollon uudistuksessa. Katoliset sairaalat ja yliopistot eivät ole saaneet vapautusta niiden periaatteita loukkaavasta ehkäisyvälineiden jakamisesta osana terveydenhuoltoa. Tämä vakaumuksen perusteella määritelty vapautus on kuitenkin asianomaisilla kirkoilla.

Ehkä meilläkin jonain päivänä

Mitä suomalainen ensi kerran kävijä jäi kaipaamaan? Billy Grahamin ajan jälkeen tapahtumalla ei ehkä ole ollut hänen veroistaan johtohahmoa. Rajoitettu aika ei oikein anna aikaa paneutumiselle yksittäisiin maailmanlaajuisiin uskon ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen kysymyksiin.

Suomessa on monina vuosikymmeninä viety kansallinen hätä Jumalan eteen rukouksessa. Arvoista ja uskosta keskusteleminen ei meille ole aivan helppoa, mutta sitäkin on yritetty.

Ehkä meilläkin eräänä päivänä toteutuu tällainen tapahtuma, jossa sekä elämisen ilon että sen keskellä vaikuttamisen vaikeudet kokeneet kristityt meiltä ja maailmanlaajuisesti kokoontuvat yhteen jakamaan kokemuksiaan.