Jääskeläinen avajaisjuhlassa: Tarvitaan politiikan sielun ja hengen uudistamista
Jääskeläinen avajaisjuhlassa: Tarvitaan politiikan sielun ja hengen uudistamista
28.8.2015 klo 12:30 Uutiset
– Tänään teemme uuden alun. Emme hylkää jo rakennettua perustaa emmekä toisiamme erilaisina ja yhtä arvokkaina. Teemme uuden alun, jokainen meistä sitoutuu jälleen kerran palvelutehtävään ja iloiseen työhön isänmaan puolesta, puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouko Jääskeläinen totesi avauspuheessaan.
– Poliittiset ja taloudelliset ongelmat eivät poistu vatuloinnilla eivätkä paperiin sidotuilla suunnitelmilla. Tarvitaan politiikan sielun ja hengen uudistamista.
– Taloutemme vaatii mahdollisuuden yrittämiseen, työntekoon, tasaukseen ja uudelleen alkamiseen. Politiikan ja uskonnon arvoilla on eroja ja eroilla on merkitystä. Kertoohan maailman uutisvirta tänään siitä, miten vihan ilmapiirillä myrkytetty, uskonnollisesti ja poliittisesti motivoitu väkivalta voi saada aikaan suurta inhimillistä kärsimystä sekä valtavan kansainvaelluksen. Kymmenen käskyä eivät ole vain elämän laki vaan myös ensimmäinen ihmisoikeuksien julistus, Jääskeläinen muistutti.
***
Lue koko puhe alta:
Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouko Jääskeläinen
Puhe puoluekokouksen avajaisjuhlassa Savonlinnassa 28.8.2015
Oikeasti uudistuva on voittaja
Tämä ihana seutu ja tämä Savonlinna on suurten muistojen ja suurten tunteiden koti. Tämä kaupunki, Savonlinna, on kesän ja toivon kaupunki.
36 vuotta sitten puolueen uudenkarhean puoluesihteerin auto kaarsi ensi kertaa hänen virkatyöhönsä kuuluneeseen puoluekokoukseen Savonlinnaan. Taskussa oli 4,8 prosentin ääniosuus ja puolueella jo toisen kerran 9 paikkaa eduskunnassa.
Puolueen kokeneella puheenjohtajalla oli plakkarissaan 24 paikkaa presidentin valitsijamiesvaaleissa ja yksi Rainolle annettu lisä-ääni vaalitapahtumassa. Puolueen jäsenmäärä oli ylittänyt 20 000. Paluumatkalla Eskon kyytiin liittyi kotiseudulleen Vekaranjärvelle armeijan harmaisiin matkannut piirisihteeri Pohjois-Hämeestä.
Vajaa neljäkymmentä vuotta sitten elettiin yhtenäiskulttuurien viime hetkiä. Kun heimojen ajasta oli päästy eroon, oli ennen pitkää syntynyt uusia heimoasetelmia eli vallasta ja voimasta kilpailevat poliittiset puolueet. Vuoden 1979 eduskuntavaalit eivät muuttaneet mitään. Vasemmiston ja keskustan valta jatkui ja kokoomus pidettiin ulkona hallitusvallasta. Talouden ongelmat hoidettiin devalvaatiovetoisesti, naiset olivat tulleet vahvasti työmarkkinoille ja perheiden koko oli laskusuunnassa.
Nyt elämme äärimmilleen viedyn yksilöllisyyden aikaa ja jokaisella on oma tarinansa. Edessä voi olla uusi taite, kun politiikassa ei ole optimismia. Heimojen kahinat jatkuvat, sopiminen on vaikeaa ja harvat suostuvat aatteiden yhtenäiskulttuureihin.
KD:llä on plakkarissa neljä kunnian vuotta hallituksessa, kiitos koko puolueväen ja teräsrouvamme Päivin. Ulkopuolisen arvioijan mukaan KD vaikutti enemmän kuin mikään tämän kokoinen puolue hallitustasolla.
Suomella on plakkarissa historiansa uhkaavin valtiollinen velkataakka, Euroopasta nousevat vaatimukset yhteisestä talouspolitiikasta – sekä ennen kaikkea liian monta perustamatonta yritystä, palkkaamatonta työntekijää ja tekemätöntä kauppaa kansainvälisillä markkinoilla.
Viime viikot ovat loihtineet esille pyyntöjä ja ehdotuksia KD:lle. Voisiko politiikan muutos tuoda enemmän ääniä? Kysymys on hyvä, mutta vastaus ei ole siinä, että myös KD tekisi entistä enemmän asioita juuri niin kuin kaikki muutkin jo tekevät.
Tänään teemme uuden alun. Emme hylkää jo rakennettua perustaa emmekä toisiamme erilaisina ja yhtä arvokkaina. Teemme uuden alun, jokainen meistä sitoutuu jälleen kerran palvelutehtävään ja iloiseen työhön isänmaan puolesta.
Puolue, joka tämän uudistuksen tekee, on voittaja. Puolue ja heimo, joka antaa mahdollisuuden yhteisölliselle iloisten, vapaiden ja kestävien arvojen toteuttamiselle, on ensimmäinen näissä mestaruuskisoissa.
Poliittiset ja taloudelliset ongelmat eivät poistu vatuloinnilla eivätkä paperiin sidotuilla suunnitelmilla. Tarvitaan politiikan sielun ja hengen uudistamista.
Taloutemme vaatii mahdollisuuden yrittämiseen, työntekoon, tasaukseen ja uudelleen alkamiseen. Politiikan ja uskonnon arvoilla on eroja ja eroilla on merkitystä. Kertoohan maailman uutisvirta tänään siitä, miten vihan ilmapiirillä myrkytetty, uskonnollisesti ja poliittisesti motivoitu väkivalta voi saada aikaan suurta inhimillistä kärsimystä sekä valtavan kansainvaelluksen. Kymmenen käskyä eivät ole vain elämän laki vaan myös ensimmäinen ihmisoikeuksien julistus.
Savon linnaa ei tarvitse perustaa uudestaan. Se seisoo keskellä virtaa ja pystypäin. Viisisataa vuotta eivät ole sitä lannistaneet. Silti joka vuosi on tarpeen uudistaa saleja, sisääntuloa ja viihtyvyyttä. Sama koskee meitä kaikissa toimissamme.
KD tarvitsee uudistusta ja äänestäjämme kaipaavat uudistusta. Jokaisen meidän kohdallemme tulevan on koettava, että häntä rakastetaan, juuri hän on tärkeä, hänellä on tehtävä.
Rohkenen yllyttää meitä uudistukseen. Se heimo ja puolue, joka ensimmäisenä toteuttaa tämän yhteisöllisyyttä luovan uudistuksen, on voittaja. Kun me ja jälkeemme tulevat jälleen kokoonnumme Savonlinnaan, voimme kokea, että kristillisdemokraattien lippu liehuu korkealla ja että toimintamme saa suuren arvostuksen ihmisten mielissä. Ei paremmuutemme vuoksi, vaan siksi, että asetuimme palvelijoiksi ja nostamaan lähimmäistämme.