Essayah: Liikkuva koulu -ohjelmaan puoli tuntia liikuntaa jokaiseen koulupäivään Ranskan mallin mukaisesti

17.8.2024 klo 11:31 Uutiset

KD:n puheenjohtaja, ministeri Sari Essayah esitti puoluehallituksen kokouksessa puolen tunnin liikunnan lisäämistä esi- ja perusopetuksen koulupäiviin Ranskan mallin mukaisesti.

– Ranskassa malli otettiin käyttöön osana olympialaisiin valmistautumista ja on ollut suuri menestys. Ranskassa perusopetuksen opettajilla on velvollisuus erottaa puoli tuntia koulupäivästä liikuntaan haluamallaan tavalla ja ajankohtana tai jakamalla sen useampaan osaan. Pääasia on, että lapsilla on koulussa reipasta, kuntoa kohottavaa liikuntaa puolen tunnin ajan päivittäin, Essayah sanoo.

Essayah korosti puheessaan liikkumisen merkitystä lasten ja nuorten hyvinvoinnille. Liikuntaan käytetty aika tukee erinomaisesti muun opetuksen tavoitteita.

– Liikunnan vähyys on valtava kansallinen ja kansanterveydellinen ongelma. Liikunta parantaa hyvinvointia, kehittää motorisia taitoja, auttaa oppimaan sekä pitää yllä hyvää mielenterveyttä ja opiskelukuntoa. Ranskassa toteutetun tapaan malli voisi aluksi olla kouluille vapaaehtoinen, ja kokemusten karttumisen myötä kaikkia kouluja velvoittava, Essayah toteaa.

– Lapsen suhde liikkumiseen muotoutuu kuuden ja yhdentoista ikävuoden välillä. Vain joka kolmas lapsi ja nuori liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Jopa 40 prosentilla oppilaista heikko fyysinen toimintakyky vaikeuttaa arjessa jaksamista.

Essayah’n esitys on osa kristillisdemokraattien päivitettyä koulutuspoliittista ohjelmaa.

– Esi- ja peruskoulun liikunnan lisääminen toteuttaa myös hallituksen tavoitetta kääntää liikkuminen kasvuun jokaisessa ikäryhmässä ja vahvistaa näin Suomi liikkeelle ja Liikkuva koulu -ohjelmia, Essayah muistuttaa.