KD:n eduskuntaryhmä: Lasten ja nuorten hyvinvoinnin oltava etusijalla

27.8.2024 klo 11:15 Kannanotot

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä
Kannanotto 27.8.2024

Hyvinvoivat lapset ja nuoret ovat maamme tulevaisuuden avaintekijöitä. Lasten ja nuorten pahoinvoinnin ja syrjäytymisen ehkäiseminen on tärkeä ja laaja yhteiskunnallinen tehtävä. Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä korostaa, ettei valtiontalouden säästöpaineiden keskellä lapsiperheiden palveluihin ja etuuksiin kohdisteta leikkauksia. Kristillisdemokraateille on ollut hallitustyössä ensisijaista, että lapsilisien ja perusopetuksen rahoitusta on korotettu ja kotihoidontuki säilyy.

KD pitää tärkeänä sitä, että hallitus on ryhtynyt toimiin matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantamiseksi ja on toteuttamassa lasten ja nuorten terapiatakuun. Kevään kehysriihessä hallitus päätti lapsi- ja nuorisopaketilla vahvistaa pysyvää rahoitusta koulu- ja oppilaitosnuorisotyöhön ja mielenterveyden matalan kynnyksen chat-palveluihin sekä osoittaa erillistä rahoitusta koulukiusaamisen vastaiseen työhön. Kännyköiden käytön vahva ja yhtenevä rajoittaminen peruskoulussa on tarpeen.

Hallituksen päättämällä laajalla poikkihallinnollisella toimenpideohjelmalla ehkäistään nuoriso- ja jengirikollisuutta sekä mm. pyritään rikoskierteen katkaisemiseen ja rikosvastuun toteutumiseen. Ohjelman toimeenpanoa tulee kiirehtiä.

Liikunnalla on merkittävä vaikutus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Vaikka valtion liikuntaa koskevat rahoitusratkaisut ovat merkittäviä, lasten ja nuorten kuntokäyrän nousu saavutetaan alueellisen ja paikallisen tason arkisella tekemisellä. Erityisesti kuntien liikuntabudjetit ovat ratkaisevassa asemassa.

Suomalainen neuvolajärjestelmä on merkittävä tuki pienten lasten vanhemmille. On pidettävä huolta siitä, että äitiys- ja lastenneuvolatoiminta tavoittaa jatkossakin kaikki perheet, eivätkä käynnit jää kiinni perheiden omasta aktiivisuudesta.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä kokoontui kesäkokoukseen 26.–27.8. Lohjan Kisakallioon.