KD:n eduskuntaryhmä: Yrittäjyyttä edistettävä, elinkeinorakennetta uudistettava ja panostettava aineettomiin investointeihin

27.8.2024 klo 11:15 Uutiset

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä
Kannanotto 27.8.2024

Yrittäjyyden edistäminen on yksi hallituksen tärkeimmistä painopisteistä. Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä korostaa, että yrittäjyyden edellytyksiä on kiireesti parannettava. Suomen talouden ja yhteiskunnan hyvinvoinnin turvaamiseksi elinkeinorakenteen uudistaminen on välttämätöntä. Suomalaisten hyvinvointi voidaan turvata lisäämällä aineettomia investointeja ja hyödyntämällä niitä paremmin.

Elämme keskellä globaalia talouden ja rahajärjestelmän murrosta, jossa Suomen vaikutusmahdollisuudet maailmanlaajuisiin megatrendeihin ovat rajalliset. Maamme talouden ja tuottavuuden kasvu on ollut erittäin heikkoa vuodesta 2008 lähtien, ja työllisyysasteemme on jäänyt jälkeen muista Pohjoismaista.

On aika tehdä päätöksiä siitä, millainen Suomi haluamme olla nyt ja tulevaisuudessa. Tarvitsemme rohkeutta ja viisautta, jotta osaamme käyttää resurssimme tehokkaasti ja tuottaa niillä enemmän lisäarvoa. Suomessa on uskallettava tarttua uusiin innovaatioihin ja projekteihin, jotka voivat luoda hyvinvointia tulevaisuudessa.

On rohkeasti hyödynnettävä ammattilaisosaamista, innovatiivista kansallista politiikkaa ja pääomarohkeutta säilyttääksemme kilpailukykymme. Suomella on erityistä osaamista ilmastonmuutoksen torjunnassa, avaruusteknologiassa, kiertotaloudessa ja meriteollisuudessa. Meillä on mahdollisuus ratkaista energiantuotannon ja logistiikan haasteita teknologian avulla.

Tarvitsemme ennakoivaa ja selkeää lainsäädäntöä, rohkeutta ottaa käyttöön uusia teknologioita ja hyödyntää tutkimustuloksia yritystoiminnan moottorina. Yritystukijärjestelmää on kehitettävä niin, että painopiste siirtyy kohti pitkän aikavälin tuottavuutta ja arvonlisää.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos julkaisi alkuvuodesta muistion ”Miltä Suomen aineeton pääomakanta näyttää Ruotsiin ja Saksaan verrattuna?” Siitä ilmenee, että Ruotsi investoi radikaalisti Suomea enemmän ohjelmistoihin ja dataan sekä tutkimus- ja kehitystoimintaan. Suomen aineeton pääomakanta on vain 66 % Ruotsin vastaavasta pääomakannasta. Suhteessa työtunteihin se on Ruotsissa peräti neljä kertaa suurempi kuin Suomessa. Tähän on saatava maassamme parannusta.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä kokoontui kesäkokoukseen 26.–27.8. Lohjan Kisakallioon.