Päivi Räsänen ryhmäpuheessa: KD esittää lisää toimia perheellistymisen tukemiseksi

12.2.2025 klo 14:57 Uutiset

Päivi Räsänen nosti valtiopäivien avauskeskustelussa pitämässään KD:n ryhmäpuheenvuorossa esiin huolen väestörakenteen kehityksestä, joka on Suomen tulevaisuuden kannalta kriittinen kohtalonkysymys.
– Tilanteessa, jossa sopeutuksia on jouduttu tekemään kautta hallinnonalojen, olemme priorisoineet lasten ja lapsiperheiden toimeentuloa. Lapsilisiä on korotettu, kotihoidon tukea ei ole leikattu ja lapsiperheille kohdistetaan verovähennyksiä.

Kristillisdemokraattien mielestä toimia syntyvyyden lisäämiseksi tulisi lisätä.
– Perheellistymisen tukemiseksi työnteon ja erityisesti opiskelun sekä vanhemmuuden yhteensovittamista on helpotettava. KD:n ehdottama vauvatonni antaisi myönteisen viestin: kaikki vauvat ovat tervetulleita. Ehdotamme myös selvitettäväksi mallia, jossa perheen tulot verotettaisiin yhtenä kokonaisuutena porrastaen lapsiluvun mukaan.

Räsäsen totesi, että hallitus ansaitsee tunnustuksen siitä, että turvallisuudesta, huoltovarmuudesta ja maatalouden, oman ruuantuotannon toimintaedellytyksistä ei ole tingitty.
– Sopeutuspäätöksiä, työmarkkinauudistuksia ja talouskasvua edistäviä investointeja tehdään, jotta voimme jatkossakin huolehtia laadukkaista peruspalveluista, maamme turvallisuudesta ja kilpailukyvystä sekä pitää huolta heikommassa asemassa olevista kansalaisista.

***Puheenvuoro kokonaisuudessaan:
Pääministerin ilmoitus hallituksen politiikasta vuonna 2025 ja keskeisimmistä eduskunnalle annettavista esityksistä 12.2.2025
KD:n ryhmäpuheenvuoro valtiopäivien avauskeskustelussa Päivi Räsänen

Arvoisa puhemies,

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä on sitoutunut luomaan Suomesta dynaamisen yhteiskunnan, jossa on turvallista yrittää, perheellistyä ja vanheta.

Paikallisen sopimisen laajentaminen ja muut työvoimapoliittiset uudistukset tuovat kaivattua joustoa työmarkkinoille, parantavat Suomen kilpailukykyä ja tuottavuutta ja lopulta tuovat talouskasvua. Joustavammat työmarkkinat helpottavat uusien työntekijöiden palkkaamista ja luomaan uusia työpaikkoja.

Väestörakenteen kehitys on Suomen tulevaisuudelle jopa talouskasvua kriittisempi kohtalonkysymys. Tilanteessa, jossa sopeutuksia on jouduttu tekemään kautta hallinnonalojen, olemme priorisoineet lasten ja lapsiperheiden toimeentuloa. Lapsilisiä on korotettu, kotihoidon tukea ei ole leikattu ja lapsiperheille kohdistetaan verovähennyksiä.

Myös arvoympäristön vaikutukset syntyvyyden kehitykseen tulee huomioida. Perheellistymisen tukemiseksi työnteon ja erityisesti opiskelun sekä vanhemmuuden yhteensovittamista on helpotettava.

Kd:n ehdottama vauvatonni antaisi myönteisen viestin: kaikki vauvat ovat tervetulleita. Ehdotamme myös selvitettäväksi mallia, jossa perheen tulot verotettaisiin yhtenä kokonaisuutena porrastaen lapsiluvun mukaan.

Esi- ja perusopetuksessa vahvistetaan oppimisen tukea vähentäen samalla opetushenkilöstön hallinnollista taakkaa. Uudistukselle on varattu lähes 100 miljoonaa euroa pysyvää rahoitusta. Tavoitetta tukee myös päätös kännykkärajauksesta koulupäivän aikana. Perusasioihin panostetaan lisäämällä äidinkielen ja matematiikan opetusta peruskoulujen alaluokilla.

Alaikäisten väkivaltarikosten määrä on lisääntynyt huolestuttavasti, erityisesti alle 15-vuotiaiden kohdalla, joilla ei ole vielä rikosoikeudellista vastuuta.  Nyt hallitus esittää rangaistavaksi alle 15-vuotiaan käyttämisen rikoksessa välikappaleena.

Suomessa on maailman parhaiten koulutettu terveydenhuollon henkilöstö, ja terveydenhuollon tuloksemme ovat maailman huippuluokkaa. THL:n kyselyn mukaan suomalaiset ovat varsin tyytyväisiä käyttämiinsä terveyskeskuspalveluihin. Terveydenhoidon suuri ristiriita on, että joudumme lääketieteellisin keinoin hoitamaan suurin kustannuksin sairauksia, joiden ennaltaehkäisyksi riittäisivät terveelliset ja järkevät elintavat. Mielenterveys- ja päihdeongelmat syövät enenevästi työkykyä. Esitys terapiatakuusta on tervetullut. Alkoholipolitiikan ensisijaisena tavoitteena tulee olla kansanterveyden edistäminen, siksi haluamme edistää toimia, joilla voidaan vähentää päihdehaittoja.

Väestö ikääntyy nopeasti ja palvelujen tarve kasvaa. Joka kolmas terveydenhuollon ammattilainen eläköityy seuraavan 10 vuoden aikana. On välttämätöntä jatkaa uudistuksia, joilla pystytään turvaamaan riittävä henkilöstö myös tulevina vuosina. Tavoitetta tukee 65 vuotta täyttäneiden työhön kannustaminen 1200 eurolla korotetulla työtulovähennyksellä.

Terveydenhuollon tuloksellisuutta voidaan parantaa vahvistamalla ennaltaehkäiseviä ja varhaisen puuttumisen palveluja, esimerkkeinä ikäihmisten neuvolat tai lapsiperheiden kotipalvelut. Vahvastikin tuettu omaishoito on julkiselle taloudelle edullisempaa kuin laitoshoito. Omaishoitajien jaksamiselle on oleellista myös vapaapäivät mahdollistava hoitopaikkojen järjestelmä. Kannustamme hallitusta esityksiin omaishoidontuen verotuksen kohtuullistamiseksi sekä omaishoidontuen siirtämiseksi Kelan hoidettaviksi.

Epävarmuuden aikana hallitus ansaitsee tunnustuksen siitä, että turvallisuudesta, huoltovarmuudesta ja maatalouden, oman ruuantuotannon toimintaedellytyksistä ei ole tingitty. Sopeutuspäätöksiä, työmarkkinauudistuksia ja talouskasvua edistäviä investointeja tehdään, jotta voimme jatkossakin huolehtia laadukkaista peruspalveluista, maamme turvallisuudesta ja kilpailukyvystä sekä pitää huolta heikommassa asemassa olevista kansalaisista.