KD till vårens val under temat ”Det viktigaste står fast”: Vi tar hellre hand om människor än väggar!
KD till vårens val under temat ”Det viktigaste står fast”: Vi tar hellre hand om människor än väggar!
28.1.2025 klo 12:49 Nyheter
Kristdemokraternas valtema ”Det viktigaste står fast” summerar partiets centrala mål. Partiets ordförande Sari Essayah underströk vid publiceringstillfället av vårens kommunal- och välfärdsområdesvalprogram, att resurserna ska riktas på människor och tjänster, inte på överflödig adnministration eller ineffektiva fastigheter.
– Vi vet att situationen i många kommuner och välfärdsområden är utmanande. Men även i svåra situationer får vi inte kompromissa med det viktigaste, vi måste satsa på det väsentliga. Det viktigaste står fast. Vi kristdemokrater prutar inte på valfriheten för barnfamiljer eller en god äldreomsorg. Vi satsar på utbildning, sysselsättning och säkerhet, poängterade Essayah.
– Vi ser att en euro som läggs på att främja hälsa och välbefinnande, såsom motion och kultur, ger avkastning i form av minskade sjukvårdskostnader. Som blivande idrottsministerparti vill vi särskilt satsa på kommunernas möjligheter att i större grad dra nytta av motionens effekter på välmåendet.
Ett livskraftigt Finland är kärnan i KD:s kommunalvalsprogram. Ekonomin utmanar kommunerna till reformer och att hitta livskraft i sina egna styrkor.
– Vi vill att offentliga upphandlingar ska stödja den regionala ekonomin och att priserna inom den egna serviceproduktionen ska vara transparenta. Varje kommun och välfärdsregion behöver en upphandlingsstrategi och slipa sitt upphandlingskunnande. Vi vill ha närproducerad mat på våra tallrikar!
– Inom sysselsättningstjänsten som kommunerna har tagit över behövs samarbete med privata HR-företag, företagarandelslag och föreningar. Vi föreslår att anordnandet av arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte återförs till kommunerna i samarbete med den tredje sektorn. Sysselsättning erbjuder också effektiv integrering, särskilt invandrarkvinnor ska kunna delta på språkkurser med parallell barnomsorg, föreslår Essayah.
I och med att social- och hälsovårdstjänsterna förflyttades till välfärdsområdena är småbarnspedagogiken och utbildningen nu allt viktigare kommunala kompetenser.
– Vi ger stor ära åt hemvårdsstödets kommunala tillägg, eftersom vi försvarar familjens egna beslut om barnomsorgen. Vård hemma och på dagis ska inte ställas mot varandra, utan det behövs flexibilitet utifrån familjens behov.
– I grundskolan måste vi återgå till grunderna: satsa på läs-, och räknefärdigheter, återskapa arbetsro för lärarna och en lugn inlärningsmiljö för eleverna: inga mobiltelefoner på lektionerna.
– Skolhälsovårdaren ska finnas tillgänglig, alltså tar vi ansvar för att samarbetet mellan studerande- och skolhälsovården och välfärdsområdena fungerar. Vi vill erbjuda psykiskt stöd med låg tröskel i skolan.
– Vi vill garantera en lugn och trygg uppväxt och det ska finnas utrymme för värdegrundsfostran i skolorna. Vi försvarar den kristna kulturen och traditionens roll som en del av småbarnspedagogiken och förskole- och grundskoleutbildningen. Detta ger också en god grund för att förstå andra kulturer. Barockmusik är inte skadligt och Den blomstertid ska få ljuda högt och fritt!
– En egen skola håller området befolkat och landsbygden levande, så vi vill införa ett stöd för byskolor.
Den nuvarande situationen inom social- och hälsovårdssystemet präglas i hög grad av den föregående regeringens reform, som genomfördes på administrationens villkor och lämnade de ursprungliga målen i skymundan. Social- och hälsovårdssystemet samt välfärdsområdena utvecklas nu mot det bättre, och för att rätta till situationen krävs enligt KD både nationella och regionala lösningar.
– Det är viktigt att rikta finansieringen på tjänster snarare än administration, att flytta fokus till primärvården, förebyggande tjänster och lågtröskeltjänster; att ha ett gott samarbete med den privata och tredje sektorn; att upprätthålla lokala tjänster genom mobila, digitala tjänster och tjänster i hemmet; att satsa på vårdpersonalen samt att utnyttja nya och flexibla lösningar och innovationer. Vårdlösningar av hög kvalitet sparar också på kostnaderna, summerar Essayah.
– Tillgången på personal inom social- och hälsovården är en stor utmaning. Vi föreslår att välfärdsområdet erbjuder en omfattande arbetshälsovård till pensionärer som gör inhopparjobb som löneförmån, och att man erbjuder personal som bytt bransch fortbildning i samarbete med läroinrättningar inom branschen, säger Essayah.
– Stödet till närståendevårdare har tyvärr blivit ett besparingsområde inom många välfärdsområden. Vi föreslår därför nationella kriterier och att utbetalningen av stödet överförs till FPA. Familjevården måste också utvecklas.
Under de kommande åren kommer flera social- och hälsovårdsfastigheter att tas ur bruk. De hotar att bli en huvudvärk för många kommuner. Å andra sidan betalar välfärdsområdena för onödiga väggar på grund av social- och hälsovårdslagen.
– Låt Maakuntien Tilakeskus Oy lösa in de överflödiga fastigheterna från kommunerna och välfärdsområdena till balansvärdet. Denna lösning skulle lätta den ekonomiska bördan i båda ändar. Vi tar hellre hand om människor än om väggar, konstaterar Essayah.