EU-valsprogrammet 2024

Förnuftets röst i Europa!

EU måste återvända till sina rötter

Unionens utvecklingskurs måste vändas tillbaka mot en lös, fördragsbaserad gemenskap av självständiga stater. Inom EU bör man fokusera på frågor där det genom samarbete kan skapas ett väsentligt mervärde för nationellt beslutsfattande och där det går att möta de utmaningar som medlemsländernas egna resurser ensamma inte räcker till för.

Samarbete behövs t.ex. inom försvars- och säkerhetspolitiken, utvecklandet av den inre marknaden och påskyndandet av den ekonomiska tillväxten. Detta kräver ingen massiv byråkrati, vagt motiverade inkomstöverföringar eller en ökning av kommissionens makt. EU:s glidning mot en federal stat måste stoppas.

Vi accepterar inte gemensamma skulder för EU, nya stödpaket eller beskattningsrätt. Medlemsländerna måste ta ansvar och utveckla sin egen ekonomi och själva genomföra de strukturella reformerna. EU-medlemsländernas olika förutsättningar och ekonomier innebär att medlemsländerna i huvudsak tilldelas lämpliga mål, men de måste själva få bestämma medlen.

Det handlar om värdeval

Grunden för den europeiska välfärden och civilisationen, mänskliga rättigheter och demokrati har varit den judisk-kristna människobilden och värdearvet. En allt mer mångkulturell union måste fortsätta bygga på denna hållbara värdegrund.

Europa bör vara en moralisk ledare när det gäller att hitta lösningar på internationella problem, såsom brott mot mänskliga rättigheter, och verka för yttrande-, samvets- och religionsfrihet i hela världen.

Mer trygghet genom samarbete

Behovet av att säkerställa fred och stabilitet har på senare tid accentuerats. Det är viktigt att stärka Europas eget försvar inom ramen för Nato, att värna om en tillräcklig produktion av försvarsmateriel och om försörjningstryggheten.

Unionen bör ha starka yttre gränser: det är viktigt att vidareutveckla Schengenregelverket och Frontex-stöd bör erbjudas för att stödja medlemsländernas egna gränskontroller. Ett separat stödprogram behövs för regionerna vid EU:s östra yttre gräns.

Effektivt samarbete behövs för bekämpning av den organiserade brottsligheten och korruptionen samt cyber- och hybridpåverkan. Kritisk infrastruktur, såsom hamnar och flygplatser, bör behållas i europeiskt ägande.

All nytta av den inre marknaden

En fortsatt ekonomisk tillväxt inom EU kräver både en ökning av antalet sysselsatta och ökad produktivitet genom utvecklad teknik och förbättrad kompetens. Arbetskraftsbristen motarbetas genom en befolkningspolitik som stimulerar familjebildning, kontrollerad, laglig migration och värnandet om högkvalitativ utbildning och forskning med tanke på arbetskraften.

Alltför strikt reglering och byråkrati får inte försvåra konkurrenskraften, förutsättningarna för ekonomisk verksamhet, entreprenörskap och små och medelstora företags tillväxt. Importerade produkter bör uppfylla samma miljö-, kvalitets- och ansvarskrav som de som produceras inom EU-området. Ju bättre den inre marknaden fungerar, desto mer inflytande har EU i världshandeln.

Den digitala omställningen måste stärkas genom förbättrad cybersäkerhet. EU bör på ett etiskt hållbart sätt ta ledningen i utvecklingen och tillämpningen av ny teknik, såsom artificiell intelligens och bioteknik.

Rättvis och förnuftig naturresurspolitik

Vi behöver en syn på Europa där ekonomi, social utveckling och miljöskydd utvecklas i harmoni med varandra. Lokalt ägande och ansvar för natur och miljö måste stödjas. Beslutanderätten över våra skogar tillhör oss finländare. EU:s viltpolitik måste fås à jour.

EU:s miljö- och klimatpolitik bör behandla medlemsländerna rättvist. Det behövs en förnuftig balans när vi fortsätter att utveckla den rena ekonomin och värna om jobben både i Finland och i hela Europa.

Satsningen på utvecklandet av ren energiteknik och annan teknik måste ökas. Att utveckla bioekonomin bidrar till att minska beroendet av externa producenter och råvaror.

Den högklassiga finländska livsmedelsproduktionen måste tryggas. Jordbrukets konkurrenskraft förbättras genom att producenterna garanteras en rättvis andel i livsmedelskedjan, stödsystemet reformeras och byråkratin och den administrativa bördan minskar. Man bör komma ihåg att livsmedelsproduktionen är jordbrukets viktigaste uppgift.

 

 

Visste du?

Kristdemokraterna i Finland tillhör mitten-högerpartiet Europeiska folkpartiet och vår parlamentsledamot arbetar i parlamentets stora EPP-grupp.
En stor del av den finländska lagstiftningen är kopplad till beslut som fattas inom EU. En ledamot kan ha ännu större möjligheter än en ministrer att ingripa i EU:s förordningar, särskilt som medlem i en stor politisk grupp.

Finland har gett makten till Bryssel i medbeslutandeförfarandet, och i gengäld bör vi få en förnuftig reglering. Om detta misslyckas innebär det förlust av arbetstillfällen eller steg bakåt i till exempel skyddet av vår miljö.

Tyvärr har många finländska parlamentsledamöter stött ökandet och fördjupandet av EU:s ekonomiska makt. Vi har hamnat i en miljardskuld som vi gemensamt bär ansvar för och dessutom har vi fått en Europa-omfattande projektrumba och subventioner som förvränger marknaden. Så får det inte vara i fortsättningen! Vår nationella beslutanderätt får inte ytterligare begränsas och Bryssels makt ökas.

Rösta på en KD-kandidat till Europaparlamentet, förnuftets röst!

Följ KD-partiet på olika sociala mediekanaler @kdpuolue

Vill du stödja partiet eller enskilda kandidater i valarbetet?

Donationer sker enklast på kd.fi/lahjoita. På sidan hittar du även kandidaternas MobilePay-referenser. Tack för din hjälp!

Välj din egen kandidat www.kd.fi/ehdokkaat. Förhandsrösta 29.5-4.6 eller på valdagen 9.6.

Förhandsröstning i Finland kan ske på vilket som helst av Finlands tusentals förhandsröstningsställen. På själva valdagen kan du endast rösta i den vallokal som meddelats dig per post.